Rinnakkaisten roolien ristivedossa
#20 Rooleja yhdistellään yhden ihmisen tehtävänkuvaan helposti. Mutta miten selvitä työpäivistä niiden ristivedossa?
Pitäisi sitä, pitäisi tätä ja sitten pitäisi...
Siitä sen ainakin tunnistaa. Kun huomaa huokailevansa, että pitäisi olla samaan aikaan tuolla palaverissa, suunnitella tätä ja tehdä tuota. Kun sana pitäisi hiipii toisteisesti mieleen.
Siinä sanassa kiteytyy kuormitus ja keinottomuus. On jollain tapaa iso tarve, mutta konditionaali kertoo samalla sen, että asia ei muutu toiminnaksi asti. Ei joko jaksa tai motivoidu tai yksinkertaisesti pysty repeämään moneen paikkaan yhtä aikaa. Tunne on varsin turhauttava ja hyvin monelle tuttu.
Roolit tärkeysjärjestykseen
Monella on useampi rooli rinnakkain. Niillä kannattaa olla tärkeysjärjestys. Tai ainakin tietoisuus siitä, mikä on milloinkin ykkösenä. Jos kaikki ovat yhtä tärkeitä, asiantuntija päätyy kuormansa alle yrittäessään repeytyä moneen suuntaan.
Ihmisen pitää valita. (Luin muuten joku aika sitten tosi mielenkiintoisen kirjan sienistä. Niiden ei tarvitse valita, vaan voivat levitä yhtä aikaa moneen suuntaan. Mutta ihmisen pitää valita.)
Mikä sinun monista rooleistasi on se tärkein? Mitä jonkin muun roolin alueella pitää tapahtua, että se nouseekin kärkeen? Sanotaan vaikka että vastuullasi on jokin projekti, jolla on aikataulu ja vaatimus toteutua. Se voi olla tässä ajassa ykkönen. Mutta sitten yllättäen tapahtuu jotakin, kollega sairastuu ja häntä pitäisi paikata. Mikä nyt on tärkein?
Toimivassa työyhteisössä myös johtaja on tarkkana ja osallistuu näiden valintojen tekemiseen. Ja asiantuntija voi nostaa valintojen tekemistä keskusteluun esihenkilön tai tiimin kanssa.
Kaikkea ei tarvitse osata ja voida yksin heti.
Valitsemisen taito
Työelämän monimutkaistuessa valitseminen on entistä tärkeämpää. Samalla, kun se varmaankin on entistä vaikeampaa. Hektisessä, reaaliaikaisuuden ja multitaskaamisen ympäristöissä valitseminen ei välttämättä tunnu kovin coolilta. Paljon hienompaa olisi saada asiat onnistumaan taianomaisesti yhtä aikaa.
Mutta se ei mene niin. Ihan keskeinen työelämätaito on taito valita. Taito valita yksin eli keskittyä ja taito valita yhdessä eli tehdä työnjakoa.