Käytä tai kadota

27.06.2024

#12 Kesäjatkis 1/3 on kolmiosainen kirjesarja Ajattelun avaimissa. Teemana N-L-P eli oman ajattelun kova kolmikko: hermoyhteydet, kielen ja sanojen merkitys sekä muutos, jota ei-tietoisen ajattelun huomaamisen kautta voi saavuttaa. Ensimmäisenä teemana ovat hermoyhteydet ja aivojen muovautuvuus.

Use it or lose it, käytä tai kadota

Aivot muovautuvat läpi elämän. Se on isojen mahdollisuuksien lause. Ajattelehan. Mitä tahansa reittiä impulssi on hermoverkoissasi kulkenut muodostaakseen jotakin toimintaa tai ajattelua, se voi alkaa kulkemaan toisenlaista reittiä ja muodostaa siten toisenlaista toimintaa ja ajattelua.

Muutoksen jälkeen molemmat reitit voivat olla käytössäsi tai toinen osoittautuu turhaksi, ja surkastuu itsellään pois.

Toisin sanoen kykenemme oppimaan. JEE!

Itsestäänselvyyksissä on se haaste, että ne helposti otetaan itsestäänselvyyksinä. Jos kuitenkin pysähtyy hetkeksi miettimään tätä hermoyhteyksiemme upeaa muovautumiskykyä, voi vaikuttua.

Sivuhuomautuksena -itsestäänselvyyksien ääreen pysähtyminen on muutenkin hieno laji. Taannoin vaikutuin lähes kyyneliin kasvien kyvystä yhteyttää. Kuinka totaalisen itsestäänselvää, ja samalla elinehdollisen upeaa.

Millaiset hermoyhteydet toimivat sinun maailmassasi?

Otetaanpa ensin jokin asia elämässäsi, jokin ihan pieni, jonka toivoisit menevän toisella tapaa. Millaiset hermoyhteydet siihen liittyen toistuvat? Millaisia ajatuksia, totuuksia, liikeratoja tai asentoja siihen liittyy?

Entäpä jokin sellainen asia, joka sujuu kuin tanssi. Tämä voi olla isompikin asia, koska tämän ajattelu on mukavaa 😃 Millaiset hermoyhteydet nyt toimivat? Jos jokin ajatus, tunne, asento tms. toistuu, se tapahtuu siksi, että hermoimpulssi kulkee sille tuttua rataa. Uudestaan ja uudestaan. Aivomme ovat paitsi muovautuvat, myös taloudelliset. Ensimmäisessä kohdassa se on heikkous, ja jälkimmäisessä vahvuus.

Muovautuvuus antaa meille mahdollisuuden muuttaa ja muuttua. Miten? Siitä lisää kesäjatkiksen seuraavissa osissa.

NEURO linguistic programming

Aivojen ja hermoston muovautuvuus on keskeinen asia NLP:n taustalla. Kokonaisvaltainen ajattelumme (kokemuksineen, liikesarjoineen, päättelyineen, tunteineen, muistoineen...) tapahtuu hermoverkoissa. Siellä tapahtuu myös hiljainen osaaminen, jota emme tiedosta, mutta jonka kautta voi saavuttaa todellista tehokkuutta.

Moni ajatus voi olla tiedostamaton, mutta eivät ne kaikki itsellemme salaisia ole (joo, jotkut ovat, ja hyvä niin). Useimmat automaattiset ajattelumallimme ovat tiedostamattomia vain siksi, että emme ole pysähtyneet havaitsemaan niitä.

Ne ovat silti ajatuksia, jotka meillä ovat arjessamme käytössä.


P.S. Jos kiinnostuit NLP:stä, lue lisää koulutussivulta. NLP Practitioner on peruskoulutus aiheeseen.